Alla pastasorter

Alla pastasorter

Alla pastasorter – Hur många pastasorter kan du? Du kan säkert de vanliga som finns på butikshyllorna, men har du koll på de mindre vanliga? Här gör vi ett försök att namnge så många pastasorter som möjligt. Några sorter är välkända världen över medan andra är betydligt mindre kända.  Om vi skulle nämna alla regionala avvikelser dessutom så skulle den här listan bli oändlig. I Italien – pastans hemland – så skall inte bara varje region ha minst en egen pastasort, utan även städerna och vissa fall även byarna skall stoltsera med egna sorter. En lista över alla pastasorter kan därför aldrig blir komplett. Där det har varit möjligt har vi även tagit med bilder på de olika pastasorterna.

Pastamaskin Atlas 150 Classic Marcato Pastamaskin Atlas 150 Classic Marcato

Ancini di Pepe

Betyder ”pepparkorn” och det förstår man när man ser dem. Det är en liten rund pastasort som passar bra i soppor. Koka dem i buljong tillsammans med massor av grönsaker och du har en riktigt matig och god soppa.

Alla pastasorter - Ancini di Pepe

Anelli

Cirkelrunda till formen och är ganska små och nätta. Dess storlek gör att de passar bra i olika soppor som exempelvis minsestrone eller varför inte göra en matigare matigare. En mindre variant vid namn anellini finns också.

Pastamaskin Atlas 150 Design Marcato Pastamaskin Atlas 150 Design Marcato

Barbina

Nystan med tunna strån (tunnare än spaghetti) som har en koktid på bara några minuter. Serverar man oftast tillsammans men buljong eller en tunn sås. Ger en ”lätt” rätt – lämplig som förrätt eller primo.

Alla pastasorter - Barbina

Bigoli

Pastasträngar som är lite tjockare än spaghetti med ursprung från norra Italien. Den rundformade och lite tjockare spaghettin kan mycket väl komma att skapa variation i din matlagning. Lämpar sig väl till ett antal pastarätter och fungerar med både såser men också buljonger.

Pastavals Bigoli Marcato Pastavals Bigoli Marcato – Marcato Atlas 150 pastamaskin

Bokstavspasta

Är egentligen inte en ”officiell” sort utan ett kul alternativ för att få barnen att äta mer. Pastan är formad som bokstäverna i alfabetet.

Zestjärn Duo Zena Dorre Rivjärn Handhållet – Zestjärn Duo Zena Dorre

Bucatini

Ser ut som vanlig spaghetti men är lite tjockare och så är stråna ihåliga. När de är kokta är de om mjuka sugrör. Namnet kommer från italienskans ”buca” som betyder hål. I Italien är den särskilt populär i Lazio-regionen där den serveras med smöriga såser eller pancetta.

Alla pastasorter - Bucatini

Busiate

Telefonsladdspasta! Formen på denna sort påminner mycket om gamla tiders skruvade telefonsladdar. De som gör sorten själv använder oftast en särskild stav kring vilken de lindar pastasträngar. Ursprunget tros vara det italienska ordet ’buso’ som betyder sticknål som då skulle kunna vara den stav som man lindar pastan runt.

Kavel bambu 50 cm Blomsterberg Pastakavel bambu 50 cm – Kavelpinne Blomsterberg

Calamarata

Är en populär pastasort i de södra kustregionerna i Italien och namnet har en tydlig anknytning till calamari. Det är så den ser ut, som skuren calamari och det är också så den brukar serveras. Vill du göra den perfekt så skall calamarin ha samma storlek som calmaratan. Med tanke på dess ursprung så är det inte ovanligt att hitta svart calamarata som färgats med bläck från just bläckfisk.

Alla pastasorter - Calamarata

Campanelle

Har en speciell utformning som påminner lite om en trumpet. Namnet betyder ”klockblomma”. Andra namn brukar vara gigli eller riccoli. Den här sorten gör sig utmärkt ihop med tjockare sås eller kanske till och med en gratäng.

Pastamaskin Svart Atlas 150 Design Marcato Pastamaskin Svart Atlas 150 Design Marcato

Candele

Är lång tubformad pasta, vanligtvis 40-50 cm långa och ihåliga. Kommer ursprungligen från regionen Campania i italien. Namnet betyder ungefär ”steatrinljus”. På grund av längden så brukar man bryta dem i två –tre delar för att få plats i pastagrytan eller ugnsformen. Passar bäst till ugnsbakning tillsammans med en fyllig sås.

Alla pastasorter - Candele

Cannelloni

Är riktigt stora tubformade rör. Det typiska sättet att servera dessa på är att fylla dem godsaker och baka dem i ugnen tillsammans med en sås över. Vanliga fyllningar innehåller spenat och ricotta eller någon form av köttfärssås. Oftast används en napolitani-sås, dvs en rustik tomatsås.

Alla pastasorter - Cannelloni

Capellini

Kan även vara kallad för ”änglahår”. En mycket tunn pastasort (mindre än 1 mm i diameter). Brukar ligga i nystan i förpackningen. Var försiktigt med att inte koka för länge så det blir en gröt. Servera ihop med vitlök citron och kammusslor

Pastamaskin Koppar Atlas 150 Design Marcato Pastamaskin Koppar Atlas 150 Design Marcato

Cappelletti

En fylld pastasort, ungefär som tortellini. Skillnaden brukar man ange med att Cappellettins fyllning ofta innehåller parmesan eller liknande.

Alla pastasorter - Cappelletti

Cavatappi

Betyder på italienska ”korkskruv” och det är precis så som formen är. Makaroner som är skruvade och lite längre. En sort som passar riktigt bra i en sallad. Den skruvade formen gör att olika tillbehör lätt krokar i.

Alla pastasorter - Cavatappi

Casarecce

Ser ut om smala skruvade rör. Namnet betyder ”hemmagjord”. Sorten passar bra till det mesta. Tack vare formen så sugs mycket sås upp tillsammans med pastan.

Alla pastasorter - Casarecce

Cavatelli

Ser till formen ut som små krovbröd. Namnet betyder ”små hålor” och pastan tillverkar man ofta utan ägg och av semolina-deg (krossade sädesslag). Många gånger använder man ricotta som bindemedel istället för ägg. Cavatelli kan också vara kallat för ”orecchie di prete” vilket betyder ”prästens öron”.

Alla pastasorter - Cavatelli

Chitarra

Chitarra kommer från Abruzzo-regionen i centrala Italien och är en lång och smal typ av spaghetti. Ordet chitarra betyder gitarr och syftar på framställningsmetoden för den här pastasorten. Pastan blir nämligen skuren till långa smala strimlor med hjälp av ett harpliknande verktyg med strängar som påminner om gitarrsträngar. Chitarra ska helst bli serverad med släta såser som är baserade på antingen grädde eller olja.

Pastavals Spagetti Chitarra Marcato Pastavals Spagetti Chitarra Marcato – Till Marcato Atlas 150 pastamaskin

Conchiglie

Namnet kommer från italienskans ord för snäckskal och det är precis så den ser ut. Formen gör att mycket sås följer med pastan. Conchiglie brukar ibland bli färgad röd (tomat), grön (spenat) eller svart (bläckfiskbläck) för ett roligare utseende. Det finns även en minivariant – som är kallad conchigliette.

Alla pastasorter - Conchiglie

Corzetti

En regional sort från Ligurien i nordvästra Italien. Detta är en typ av dekorerad pasta. Man börjar med att stansa ut små raviloliplattor, men istället för att fylla dem så ”stämplar” man ett mönster på rundlarna. Den enklare varianten har inget mönster. För att skapa mönstret använder man ’corsetti-stämplar’ som består av två delar, en del som skär ut rundeln och en som gör mönstret.

Alla pastasorter - Corzetti

Ditalini

Direkt översatt från italienskan betyder namnet ”små fingerborgar”. Det är små korta rör ungefär som extra korta makaroner. På Sicilien är detta en mycket vanlig sort där man serverar den som pasta e fagiole, dvs pasta med bönor. Tack vare den nätta storleken passar sorten bra till soppor.

Alla pastasorter - Ditalini

Fidelini

Är ett mellanting mellan spaghetti och capellnini, dvs långa strån som har en diameter på mellan 1,37 och 1,47 mm (om man ska vara noggrann!). Servera fidelini på samma sätt som du gör med spaghetti. Skillanden mellan dessa är så liten så det spelar inte så stor roll.

Pastagryta 7.6 liter Kosmo Dorre Pastagryta 7.6 liter Kosmo Dorre

Farfalle

Från italienskans farfalla som betyder fjäril och det är lätt att förstå när man ser formen. Denna sort går att spåra ända tillbaka till 1500-talet och Lombardiet som ligger i norra Italien. Proffsen säger att den är bäst tillsammans med en tomat eller gräddbaserad sås. Tack vare formen får farfalle olika form tuggmotstånd. Ute i kanterna blir den mer lättuggad än i mitten. I italienska Modena går den under namnet strichetti. Finns även i en mindre version och då kallar man den för farfalline.

Alla pastasorter - Farfalle

Fettuccine

Är en bred pastasort. Påminner om tagliatelle men är bredare. Namnet betyder på italienska ’små band’. Den blir ofta serverad som sugo d’umido eller ragu di pollo vilka är såser baserade på kött respektive kyckling. Den kanske mest klassiska såsen/rätten är fettucine Alfredo där du blandar fettucine med massor av smör och parmesan. Det är en rätt som man tillagat i över 600 år.

Alla pastasorter - Fettuccine

Fileja

Från Kalabrien i Italien kommer denna sort som är små remsor som blivit rullade. När man ser formen förstår man att denna sort äter man nästan uteslutande som färsk hemmagjord pasta. Tillsammans med smakrik tomatsås så är detta så nära pastahimlen man kan komma. Dessvärre är den svår att få tag på så det är till att tillverka den själv.

Alla pastasorter - Fileja

Frascarelli

Kan vara världens enklaste pasta. Formen på denna sort är svårt att beskriva då den kan se ut lite hur som helst. Enklaste sättet att tillverka den är att först blanda ägg och salt. Sedan häller man ut ett lager med mjöl på bakbordet och så tar man lite äggblandning och häller över mjölet och blandar med fingertopparna. Då blir det små bitar av färsk pasta. Använd durkslag för att få bort överskott av mjöl.

Torkställning pasta svart Marcato Torkställning Pasta Svart – Marcato Hopfällbar Pastatork

Fusilli

Skruvad pasta ungefär. Spiralformad pasta som ger ett rejält och matigt intryck. Fusilli i finns i flera olika varianter. Fusilli bucati är ihålig med fusilli lunghi är exra långa. Servera med valfri sås – betänk bara att formen gör att varje pasta får med mycket sås så det kan lätt bli en mäktig rätt.

Alla pastasorter - Fusilli

Gemelli

Namnet kommer från det italienska ordet för tvilling. De ser ut som man har tvinnat ihop två spaghetti men faktum är att det är en enda sträng som man vikt dubbel och sedan tvinnat. De kan även gå under namnet enhörningshorn.

Alla pastasorter - Gemelli

Girandole torsades

En mindre skruvad sort, lite som ”lillebror” till fusilli.

Alla pastasorter - Girandole torsades

Gramgina

En relativt okänd sort utanför Italien och i viss mån utanför regionen Emilia-Romagna där den dock är desto populärare. Till formen ser den ut som extra lång makaroner med en ’krok’ i ena änden. Vill du äta den ”på rätt sätt” så är det alla salsiccia som gäller, dvs med korv.

Pastaslev Rostfritt Shay Dorre Pastaslev Rostfritt 33 cm – Spagettislev Shay Dorre

Impanada

Kanske mer en maträtt än en pastasort. Är en avknopning från spanskans empanda, dvs en slags fyllda prioger.

Alla pastasorter - Empanada

Lasagne

Är antagligen en av de äldsta pastasorterna och behöver kanske ingen närmare beskrivning. Namnet lasagne har blivit synonymt med den vanligaste pastarätten där dessa plattor ingår. Det korrekta namnet på rätten är ’Lasagna al forno’ vilket betyder lasagne i ugn. Denna variant är vanligast utanför Italien. Den traditionella varianten från Neapel innehåller korv, små köttbullar, hårdkokta ägg tillsammans med ricotta och mozzarella

Alla pastasorter - Lasagne

Linguine

Betyder på italienska ’små tungor’ och är bredare än vanlig spaghetti men smalare än tagliatelle. Den är heller inte helt platt utan mer ovalt formad. Kan även ha benämningen ’trenette’ eller ’bavette’. Ursprungligen kommer linguine från Ligurien och Genoa i Italien och en vanlig rätt är linguine alle vongole, dvs linguine med musslor. Faktum är att linguine oftast blir serverad med skaldjur.

Pastavals Linguine Marcato Pastavals Linguine Marcato – Till Marcato Atlas 150 pastamaskin

Lombrichelli

Är handgjord på en deg gjord av salt, vatten och mjöl. Man rullar för hand spaghetti-liknande strängar. Dessa påminner ganska mycket om daggmaskar och det är just det namnet lombrichelli betyder. Det här är en väldigt rustik och rejäl sort som därmed även kräver en rejäl och rustik sås.

Alla pastasorter - Lombrichelli

Lumaconi

Liknar stora snäckor. De är så pass rejäla så att 10-12 stycken utgör en lagom portion. Ett annat vanligt namn för dessa är lumanche och de är utmärkt att fylla med godsaker. Den här pastan skiljer sig en hel del från exempelvis spaghetti när det kommer till upplevelse av textur och konsistens. Det är liksom mer att ”tugga”.

Alla pastasorter - Lumaconi

Mafaldine

En inte så vanlig sort men kan även bli kallade för reginette (små drottningar). Sorten är platt och med vågigt mönster på sidorna. Det lite mer ”exklusiva” utseendet gör att sorten gärna blir kombinerad med lite mer utsökta råvaror.

Pastavals Mafaldine Marcato Pastavals Mafaldine Marcato – Till Marcato Atlas 150 pastamaskin

Makaroner

En av de absolut vanligaste sorterna av pasta här i Sverige, men inte lika vanlig i övriga världen. Många gånger använder man makaroner som ett samlingsnamn för flera lika snarlika sorter. På engelska går den under namnet ’elbow macaroni’ vilket betyder armbågs-makaroner. Den mest klassiska rätten är nog stuvade makaroner. I USA är macaroni and cheese vanligt.

Alla pastasorter - Makaroner

Manicotti

Relativt ny typ av pasta som är vanligt förekommande i USA. Det är större tjockare rör som man vanligtvis fyller med ricotta plus valfria ingredienser och som sedan blir bakade i ugn. En variant på fyllda cannellonis. En amerikansk-italienska tolkning av rätten crêpes.

Alla pastasorter - Manicotti

Orecchiette

Eller små öron som namnet betyder, kommer ursprungligen från Apulien i södra Italien. Namnet kommer så klart från att de till formen ser ut som små öron. Orecchiette alla cime di rapa är den traditionella rätten från Apulien. Cime di rapa är en form av broccoli. Men pastasorten kan också bli serverad ’al sugo’ dvs med en tomatsås.

Alla pastasorter - Orecchiette

Orzo

Går även under namnen Risoni. En mycket liten pastasort som ser ut som riskorn. Har många användningsområden, vanligast är att använda i soppor. Eller i alla rätter där man brukar servera ris.

Alla pastasorter - Orzo

Pappardelle

En bred pastasort (upp till 3 cm). Tack vara sin ”grovhet” så passar den bra till rejäla rustika tillbehör men framförallt till gratänger. Ursprunglingen kommer pappardellen från Toscana.

Pastavals Pappardelle Marcato Pastavals Pappardelle Marcato – Till Marcato Atlas 150 pastamaskin

Pastina

Är en mycket liten pastasort. Betyder bokstavligen ”liten pasta” och förutom i Italien blir den även serverad en hel del i Turkiet. Framförallt är pastina ett samlingsnamn för många små pastasorter.

Alla pastasorter - Pastina

Penne

En rätt vanlig pastasort i Sverige. Namnet betyder på italienska ’penna’ eller ’gåspenna’. Det är en rörformad pasta som finns i olika varianter; penne rigati, penne mostaccioli och pennoni. Den sistnämnda är extra stora penne. Det klassiska sättet att servera penne är tillsammans al arrabiata, dvs med en kryddig tomatsås.

Pastaslev Rostfritt Steely Heirol Spagettislev – Pastaslev Rostfritt Steely Heirol

Penne Mostaccioli

Är något större än vanliga penne och namnet betyder ’liten mustasch’ i vissa italienska dialekter. Rörformad pasta som ofta är mönstrad. Man använder den relativt ofta i olika former av sallader, men också i gratänger.

Alla pastasorter - Penne Mostaccioli

Penne Rigate

Den vanligaste formen av penne här i Sverige. Tillägget rigate beyger kort och gott räfflad. Strukturen gör att det ”fastnar” mer sås på varje pastadel.

Alla pastasorter - Penne Rigate

Pipe Rigate

Är ett mellanting mellan vanliga makaroner och penne rigate. Kortare än penne men bredare än makaroner – räfflade större makaroner kanske är bästa beskrivningen. Tack vare formen så fångar den upp mycket sås och därmed får man en smakrik pasta. Finns även som en mindre version och är då kallad Pipette Rigate.

Zestjärn Zoya Dorre Rivjärn Parmesan – Zestjärn Zoya Dorre

Radiatori

Ser ut som gamla oljefyllda element. De ser ut som en fusili som man delat längs med på mitten. En ganska kort och lite knubbig form och tack vare utformning så maximerar dessa smakupptaget av såsen. Dess ursprung är från 1930-talet.

Ravioliset Marcato Like A Pro Ravioliset Marcato Like A Pro – Ravioliplåt, kavel, två stansar, handduk och receptbok

Ravioli

En klassiker som inte behöver en närmare introduktion. För många har första kontakten med ravioli varit i skolmatsalen vilket inte alltid har varit en så angenäm upplevelse. Däremot om man lägger ner lite kärlek och tid vid tillverkning av dessa fyllda pastakuddar så blir det en riktigt angenäm smakupplevelse. Det är bara fantasin som sätter gränser för vilken fyllning du vill ha. Har sitt ursprung i 1300-talets Venedig tror man.

Ravioli Pastavals Marcato Atlas 150 Ravioli Pastavals Marcato Atlas 150

Rigatoni

Tubformad räfflad sort som är större än penne rigate. En annan skillnad är att ändarna är rakt avskurna för rigatoni till skillnad mot diagonalt på penne rigate. Namnet rigatoni kan komma från det italienska ordet för räfflad. Rigatoni är lite utav en favorit på Sicilien. Som med flera andra sorter finns även här en mindre version och då kallar man den för rigatoncini.

Alla pastasorter - Rigatoni

Rotelle

Eller pastahjul som många benämner dem betyder på italienska ”små hjul”. Finns likheter med annan sort som heter fiori. Vad man serverar dessa hjul till är valfritt men formen bjuder in till en medimutjock sås med mycket smak.

Sbrofadej

Kanske lika mycket en maträtt som en pastasort. Degen gör man på mjöl, ägg, grana padano och muskot. Sedan pressar man degen genom en potatispress direkt ner i pastakastrullen. Resultatet blir en kort och tjock vermicelli som sedan blir serverad i buljong. Rätten kommer ursprungligen från Lombardiet. Namnet härrör från det dialektala sbroffa som betyder – spilla på sig själv- vilket kan hända när man äter den här rätten.

Spaghetti

Behöver förstås inte närmare beskrivning, även om många säkert inte reflekterat över att spaghetti är en pastasort precis som alla andra. Typisk spaghetti är idag 25-30 cm långa tunna strån, men i början på 1900-talet kunde de ha avsevärt större längd. Namnet spaghetti kommer från ordet ’spago’ som betyder tunn sträng.

Pastavals Spaghetti Marcato Pastavals Spaghetti Marcato Atlas 150

Strettine

Är en grön pastasort gjord på späda nässlor. Formen påminner om tagliatelle med skillnaden att ändarna är spetsiga. Strettine avnjuter man bäst tillsammans med smör och parmesan. Om man vill ha en mer rejäl rätt så kan man servera med en sås på kycklingkött.

Tajarine

Är oftast hemmagjord och tillverkad för hand, dvs utan maskin. Påminner om spaghetti men är aningens tunnare och så är stråna platta. Dess ursprung är Piedmonte och där man serverar den med tryffel. Vill du tillverka egen tajarine, se då till att ha många ägg, recepten brukar innehålla rejäla mängder.

Tagliatelle

En bredare (upp till 1 cm) spaghetti och kommer ursprungligen från regionerna Marche och Emilia-Romagna i norra Italien. Det mest klassiska sättet att servera denna sort är tillsammans med en ragù bolognese – dvs köttfärssås. I Bologna finns en inglasad tagliatelle som har det korrekta måttet: 6 mm bred och 1 mm tjock.

Tortellini

Är små ringar fyllda med vanligtvis kött eller ost. Ursprungligen kommer de från den italienska regionen Emilia och mer specifikt Bologna och Modena. Det traditionella sättet att servera tortellini är tillsammans med buljong. Det finns en variant som heter tortelloni som brukar vara drygt dubbelt så stor. Ibland använder man även ett annat namn – ombelico – vilket betyder ’navel’

Degsporre 4 cm Blomsterberg Pastaskärare – Degsporre 4 cm Blomsterberg

Tortiglioni

Är en spiralformad sort som påminner om penne rigate med skillnaden att den förra är lite mindre och har svarvade ränder. En estetiskt tilltalande form som gör sig bra i lite ”snyggare” rätter. Formen gör den utmärkt till att fånga upp sås.

Trenette

En något större variant av Linguine som betyder små tungor på italienska och är bredare än vanlig spaghetti men smalare än tagliatelle. Den är heller inte helt platt utan mer ovalt formad. Ursprungligen kommer trenette från Ligurien och blir oftast serverad till skaldjur.

Pastavals Trenette Marcato Pastavals Trenette Marcato – Till Marcato Atlas 150 pastamaskin

Tripolini

Används ibland som ett samlingsnamn för mindre pastasorter vars kanter är vågformade. Ett bra alternativ till sallader och soppor.

Tubini

En tubformad pasta utan några räfflor. Lite som Bucatini fast avklippta i kortare bitar. Suger upp mycket sås tack vare ihåligheten, men kan vara lite svår att äta då den gärna glider av gaffeln.

Vermicelli

Ser ut som vanlig spaghetti men är lite tjockare vilket ger en mer matig upplevelse. Värt att notera är att i USA är vermicelli tunnare än spaghetti. Och för att komplicera saker mer så kallar man den olika i olika regioner i Italien. Andra namn är orati, minutelli, fermentini och pancardelle.

Ziti

Tubformad sort som är avklippt i mindre bitar. Påminner mycket om penne både till utseende och form. Aningens större än penne. Inte så vanlig i Sverige men desto större i USA tack vare tv-serien Sopranos där ziti al forno är Tony favoriträtt.

Ströare med nätlock Exxent Mjölsikt Rostfritt – Kryddströare med nätlock Exxent

Alla pastasorter